Община Камено поиска от държавата местността Русин камък

Парите

28-01-2017, 11:00

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Камено организира Фестивал на домашното вино

Търси финансиране за крепостта Русокастро

Община Камено ще отправи искане чрез областния управител Вълчо Чолаков за предоставяне от Министерството на регионалното развитие и благоустройство за безвъзмездно ползване на местността Русин Камък (Голям камък), където се намира архитектурният паметник на културата – крепостта Русокастро, пише Флагман.бг. Целият район обхваща 56 697 кв.м. Общината иска да го стопанисва, за да предприеме действия по реставрация и социализация на обекта. По този начин администрацията ще може да кандидатства и по проекти за финансиране.
Предложението на кмета Жельо Вардунски беше прието с пълно мнозинство от общинските съветници на първото заседание за годината.
„Общината трябва да стопанисва целия исторически район, а целта ни е да го превърнем в атрактивна туристическа дестинация след приключване на разкопките. А за да кандидатстваме по различни европейски проекти, е необходимо именно ние да сме собствениците на 56-те дка”, каза Вардунски.
Кметът на Камено уточни, че досега за крепостта е отговаряла фондация „Русокастрон”, която не е влагала отделяните средства за археология. Извършените до момента разкопки били заслуга единствено на покойния директор на Бургаския исторически музей Цоня Дражева.