Вандали крадат мантинели и пътни знаци в Плевенско

Щетите всяка година за бюджета на АПИ са за стотици хиляди левове

През миналата година са задигнати общо 2,5 км снегозащитни огради, 400 м от тях са откраднати от отсечката Карнобат - Бургас на магистрала "Тракия". Това информира вестник "Телеграф", позовавайки се на справка на Агенция "Пътна инфраструктура" за кражбите на транспортна инфраструктура, цитира "Блиц".

Предпазните съоръжения се поставят, за да се спира натрупването на преспи на пътното платно при обилен снеговалеж и силен вятър. Загражденията са икономически ефективни и доказани средства за защита и улесняват зимното поддържане от пътната агенция. Освен от споменатата отсечка такива съоръжения са откраднати още от АМ „Хемус”, в участъка Варна – Шумен, пътищата Сливен – Бургас, Медовина – Ружинци, Видин – Димово, Бяла Слатина – Плевен, Враца – Оряхово и Шумен – Карнобат.

През 2016 г. са откраднати още мантинели, пътни знаци, парапети на съоръжения, сушозащитни огради и мрежи за птици от републиканската пътна мрежа. Щетите всяка година за бюджета на АПИ са за стотици хиляди левове. Задигнатите пътни знаци са 740 на брой, а мантинелите – 1036 м. Районите и пътищата, в които се случват подобни кражби са област Враца, Стара Загора, Ловеч, Плевен, Пловдив и Ямбол.

Вандалски посегателства има и върху железопътната инфраструктура. За цялата 2016 година кражбите са 242 за стойност 1 713 129 лева. В това число влизат 17 583 метра кабели на стойност 1 194 732 лева, 31 686 броя жп скрепители за 202 064 лева, жп релси на стойност 197 466 лева и други елементи от железопътната инфраструктура, струващи 118 867 лева.

От компанията уточняват, че щетите за възстановяване са многократно по-големи от стойността на откраднатите материали, като точният размер не може да бъде уточнен.