Първа Литургия след месец принудително затваряне в храм в кв. "Княжево"

Храмът "Св.Пантелеймон" бе отворен след намесата на Столична община и Софийската св. Митрополия

След едномесечно принудително затваряне, утре в храм „Св. Пантелеймон" в столичния квартал "Княжево", ще се отслужи света Литургия.

Храмът се намира териториално в двора на дома за хора с деменция на булевард "Цар Борис III“ и директорът на дома Румен Младенов от 25 декември 2016 г. самоволно беше забранил достъп до храма и извършването на богослужения в него. След намесата на Софийска св. Митрополия и Столична община, в лицето на заместник-кмета по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" Албена Александрова и лично на Йорданка Фандъкова, храмът отново е отворен и миряните могат да се черкуват в храма.

Първата литургия бе извършена днес, в 9:30 сутринта.

Храмът, който носи името на светеца-лечител и чудотворец Пантелеймон, попада в диоцеза на Софийска света Митрополия и свещенослужителите ѝ са нейни клирици. Стопанисва се от настоятелството на Руската църква в София.

Построен е през 1923 г. от руските военни инвалиди, принудени да напуснат Родината си след октомврийските събития през 1917 г. Въпреки всички исторически промени в България богослуженията в малкия, но красив небесносин храм никога не са преставали. Слава Богу, няма да престанат и сега!