Пътят Серес-Солун е отворен

Гръцката полиция няма да допусне блокади на границата

Въпреки опитите да достигнат границата при Промахон по обиколни пътища и да блокират, гръцките фермели все пак удариха на камък, информира в."Блгарски новини". Около 50 човека се опитаха да направят жива верига при граничния пункт, но за кратко, след като бяха разпръснати от полицията.

Отделно от това е имало опит за затваряне на пътя към Серес при моста на Нео Петрици вчера вечерта към 20:00 часа.  Тогава обаче гръцката жандармерия е ръзпръснала достигналите до моста местни трактористи от околните села, като се е стигнало и до сблъсъци с органите на реда.

Самите гръцки власти са помолили българските колеги да спрат преминаването на граничния пункт за половин час, докато се разправят с трактористите, с оглед да не пострада при сблъсъка някой случайно преминаващ, докато успеят да разчистят моста и да отворят пътя.

По-силно остава присъствието на фермери при Сидерокастро и разклона за село Лефкона, където са и главните им сили на пътя за Серес. Все пак полицията съобщи, че пътят е отворен за преминаване, а блокада няма.

Самият министър на вътрешните работи Тоскас апелира към фермерите да удържат емоциите си. Той заяви, че разбира протеста им и подкрепя исканията им, но затваряне на граници няма да бъде допуснато и че това ако се случи, този път Гърция ще плаща тежки неустойки.

Очевидно, дипломацията на местно и на европейско ниво, вече дава резултати. Задействани са и дипломатическите служби на Полша и Молдова, чиито превозвачи също пострадаха сериозно при миналогодишните блокади. От Брюксел са предупредили недвусмислено Атина, че затваряне на граници няма да бъде допуснато.

Представителите на Сдружението на българските превозвачи заяви, че за момента няма притеснениея за затваряне на границите. Ако има блокади, те ще са частични за по час-два и ще бъдат във вътрешността на страната. От сдружението не очакват затваряне на пункта на Промахон и се очаква в рамките на деня да излязат с декларация, която има за цел да успокои напрежението.

За момента гръцката полиция удържа фермерския напор. Полицаите, които са ангажирани с охраната на пътя, са предимно местни и затова не се стига и до по-сериозни сблъсъци. Ако обаче нещата продължат, може да бъдат изпратени полицейски сили от Атина или друг район, които ще бъдат по-безкомпромисни.