Студът уби рибата в езерото на дупнишкия парк "Рила“

Езерото с площ от 15-20 декара е оковано в 20-сантиметрова ледена кора

Рибата в изкуственото езеро в градския парк „Рила“ в Дупница не е оцеляла в студените  дни последната седмица, сигнализират посетители в комплекса и местни хора от близкото с. Бистрица, информира kmeta.bg. Езерото с площ от 15-20 декара е оковано в 20-сантиметрова ледена кора. В  него е развъдена по естествен начин балканска пъстърва и мряна. Там не се прави улов.

Езерото е една от атракциите на парка, там лятото карат водни колела, не се и плува, наблизо има 50-метров басейн. При продължителните студове температурите в Дупница падаха до -30 градуса, под ледената кора рибата няма достъп да кислород и умира, пояснява за инцидента бившият кмет на Дупница д-р Първан Дангов, който е ветеринарен специалист.

Някои са склонни да обвинят обаче и общината за пълния мор на рибата там  – през лятото при обилните дъждове имало частична скъсване на стената. То било възстановено, но на по-ниско ниво, водата в езерото намаляла и това довело до пълното замръзване на езерото и измирането на рибата, коментират дупничини. От общината засега няма официална информация за рибата в езерото в парк „Рила“.

Затова пък на естественото езеро „Чокльово блато“ в подножието на Конявската планина до пътя Кюстендил-София рибата тази зима оцеляла. Разрешили риболова, въдичари замятат на дупка, която изкопават с ледобур и по този начин осигуряват кислород до рибата под леда. Преди няколко години и там рибата измряла, не пускали въдичари. Сега там се лови разкошна щука, коментират от местната гилдия.