Драма в РИК-Бургас за секретарското място, партиите не се разбраха

Мисия Бургас

29-01-2017, 15:07

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Пловдив не се разбраха за състава на 16 и 17 РИК

Сега решението остава на ЦИК

Политическите сили в Бургас не успяха да стигнат до единодушно решение за секретарското място в състава на Районната избирателна комисия. Днес при областния управител на Бургас Вълчо Чолаков се проведоха консултации за назначаването на новия състав за предстоящите предсрочни парламентарни избори. 
С решение на ЦИК са определени общият брой на членовете на районните избирателни комисии – 17 за РИК Бургас, и разпределението им според представителството на парламентарно представените партии и коалиции в НС, както следва: за партия „ГЕРБ” – 6 членове, за коалиция „БСП лява България” – 3 членове; за партия „ДПС” – 2 членове, за коалиция „Реформаторски блок“ – 2 членове, за коалиция „Патриотичен фронт“ – 1 член, за коалиция „България без цензура“ – 1 член, за партия „Атака” – 1 член, за коалиция „АБВ“ – 1 член.
Кой ще заеме позицията на секретар ще трябва да избира ЦИК. ДПС и Реформаторският блок пожелаха техни представители да поемат секретарско място, като предложиха съответно Севим Неджатиева и  Иванка Кирязова. Губернаторът на Бургас Вълчо Чолаков увери, че до края на деня всички разногласия ще бъдат решени. 
Иначе в по-голямата си част съставът на Комисията остава същият. Предложението на ГЕРБ юристът Елка Стоянова да оглави състава беше прието от всички.