Свещеник е и личен лекар на хората в Драганово

Мисия

29-01-2017, 15:43

Снимка:

БНТ

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Сутрин Иван Иванов приема пациенти в кабинета, следобед - миряни в храма

Вече 17 години хората в Драганово ходят на лекар при местния свещеник. Йеромонах Йоан се грижи за духовността на миряните, но и за тяхното здраве, разказа "БНТ".

Още преди да сложи расото Иван Иванов както е светското му име пристиганал в селото като общопрактикуващ лекар. Сега денят му започва рано сутринта в лекарския кабинет, а следобед отваря църквата и посреща миряните.

Иван Иванов е роден в Горна Оряховица, завършил е медицина в Плевен и после бил разпределен в горнооряховското с. Драганово. Там, през 2000-та година станал личен лекар на 900 пациенти. Разказва, че от тогава до днес подходът към пациентите му е строго индивидуален, старае се да бъде и техен духовен наставник.

"Когато преглеждам пациента, аз следя неговото емоционално състояние и правя преценка дали даден човек има духовни ценности. При всеки един пациент подходът е индивидуален", разказва лекарят свещеник.

Днес се грижи за 600 пациенти, но и той, както всичките си колеги у нас, се сблъсква с трудностите на това да бъдеш лекар на село. "Аз реално работя сам и трябва да извършвам разнородните дейности, за да мога да покривам всичките изисквания. Връзката между лекар и пациент в по-малките населени места със сигурност е по-топла, защото там по-лесно се изгражда доверие между лекар и пациент!", казва йеромонах Йоан.

След работния ден с пациентите Йеромонах Йоан отваря храма в центъра на селото, за който се грижи сам. Така, всеки ден, вече 15 години. "През 2002 година бях подстриган за монах. Продължавам да съм лекар. Всичко стана с послушание към църквата. Моята вяра ми даде да приема, че няма по-добро, по-съвършен начин на живот от това човек да отхвърли собствената си роля и да и да приема божията воля като най-съвършената!", разказва йеромонахът.

Църквата в Драганово е един от малкото останали храмове в селата, в които продължава всяка неделя да има служба. Често миряните се спират и в делниците, за да си поговорят с Йеромонах Йоан и да му поискат съвет. "Много от тях задават въпроси, конкретни неща или идват за някакъв съвет, знаейки че съм и лекар, и духовник. Най-голямата част от хората идват по инерция да запалят свещ.

Продължавайки със същото забързано темпо, което е и в тяхното ежедневие бързат да излязат!", споделя лекарят свещеник. Дали лекар или свещеник, Йеромонах Йоан е категоричен в едно - мисията му на този свят е да помага на хората, да изслушва болките им и бъде тяхна опора.