Бюджетът на Община Стара Загора за 2017 година ще бъде близо 100 милиона лева

Живко Тодоров: Ще бъдем безкомпромисни към качеството на изпълнение на проектите

С 44 гласа "за" и 6 "против" общинските съветници приеха Бюджет 2017 на община Стара Загора. За трета поредна година той е близо 100 млн. лева, изготвен е дисциплинирано, защото не са предвидени разходи, които общината не би си позволила, мотивира се кметът на Стара Загора Живко Тодоров и изтъкна, че в него не се предвижда вдигане на местните данъци и такси.
Основната програма, по която община Стара Загора ще привлече външни средства, е "Региони в растеж". Очаква се да бъдат реализирани редица проекти, което означава, че на практика това е основният приоритет на общината - проектите да бъдат започнати, успешно реализирани през тази година или продължени през следващата, подчерта кметът на Стара Загора.
Основните приоритетите на Община Стара Загора през тази година са насочени в няколко посоки. Първата е образованието, тъй като една от най-важните функции на общината е да образова и възпитава младите си граждани. Заложени са много ремонтни дейности, изпълнението на програми и проекти, както и подпомагане на изявени ученици. Вторият приоритет са социалните дейности, благоустрояването на улици, тротоари, междублокови пространства, развитието на спорта - ремонти на три физкултурни салона, на закритата лекоатлетическа писта, довършителни дейности в залата за художествена гимнастика и други. Има достатъчно средства и за сектор култура. Ще бъдат реализирани и проекти в селата от Общината.
Живко Тодоров изрази надежда, че с Бюджет 2017 ще бъдат решени голяма част от проблемите, които жителите на Общината са поставяли.
През тази година не се предвижда промяна в размерите на таксите за детски градини, детски ясли и предоставяните социални услуги независимо от факта, че те покриват все по-малка част от реалните разходи по предоставянето на услугите.
Реализираният преходен остатък от местни дейности към 31 декември 2016 година е 1 355 745 лева.