Таксите за градините градини разгорещиха съветниците

Мисия Бургас

31-01-2017, 12:52

Снимка:

zonaburgas

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

В крайна сметка не ги промениха

Таксите за градините сложиха край на мира в ОбС и политиката надделя, като съветниците използваха трибуната, за да рекламират собствените си партии. Вместо да разсъждават нормално върху това да бъдат ли намалени таксите за градините, те насочиха внимание към предстоящите избори.
Намаление на месечната такса за целодневна детска градина в Община Бургас от 50 лв. на 30 лв (40%), както и таксите за детска ясла и подготвителна група също с 40%. За това настоява съветникът Николай Тишев. Това предложение е направено след допитване до бургазлии. Колегата на Тишев от неговата група Кирил Петков е внесъл предложение намалението да е само с 10 лв. Тишев отново заяви, че има възможност от намаление, като това ще се покрие от други такси.
Съветници от ГЕРБ определиха предложението като популистко и че нямало връзка между решението на община Приморско да приеме решение за безплатна детска градина. Тишев пък контрира "Едно си ГЕРБ знае, едно си баба знае" и посочи, че издръжката в градините е еднаква и е по стандарт.
Зам.-кметът Ананиева в свое изявление посочи, че разходите са различни. 681 лв. е издръжката на едно дете в Поморие, в Средец не се събират такси, но нито един лев общински не отива към градините, а те се издържат с пари от държавата. В градините на Бургас не бива средствата за заплати да отиват за издръжката на децата. Тя посочи, че няма база за сравнение между градините в по-малките градове от областта. 840 лв. е издръжката на децата в Бургас, таксите директно влизат в делегираните бюджети и отиват за издръжка на децата. Към тези сметки тя прибави и разходите за храна. Тя също изказа мнение, че Тишев изповядва популистка идеология.
Маркович намери подходящия момент и прочете предварително написано изказане, което беше политическо и насочено по-скоро към БСП и Корнелия Нинова, отколкото по същество за таксите за градините. Само на финала тя каза: Бурзалии не искат безплатни такси! 
Тишев се защити с думите, че никой не говори за намаляване на разходите за издръжка от 5 400 000 лв. "Когато ГЕРБ искат да не се направи нищо, винаги го постигат, категоричен е Тишев.
Георги Манев от СЕК се подвоуми дали да вземе думата след прочувственото изказване на Маркович. Правейки сравнения със строителството в Турция, което било некачествено и станало ясно след земетресенията там, своето изказване посочи,  че за качествено оразование трябват повече средства.
Кметът Николов също взе думата. В Бургас има най-малък процент на частни детски градини, което говори, че тук се полагат добри грижи за децата. Той не пропусна да отбележи ,че през годината ще се построят нови 4 градини и очаква през 2018 г. проблемите да бъдат преодолени.
Острото перо в ОбС определи изказванията на ГЕРБ като курс по шеф и кройка. Към написаното предварително изказване на Маркович, която подчерта, че не иска безплатни градини, той щял да напише на плакат: "Българинът не иска нищо безплатно".
Георги Дражев също подкрепи, че намаляването на таксите не е популизъм и запита санирането популизъм ли е? Наслушахме се на десен и ляв популизъм, страхувам се, че само циганчетата ще останат в градините, защото младите и без това нямат работа. Тези такси трябва да бъдат обвързани със заетостта на хората. Така той предложи докладната да се отложи и обсъди на следващата сесия. "България е опърпана, на последно място е по доходи, а вие тук сте взели да ми обяснявате червен или ляв популизъм има". Предложението му не беше прието.
Беше отхвърлено и предложението на Кирил Петков намалението да е с 10 лв.  
При гласуването се оказа, че не се отчита нейния глас, което някои присъстващи тълкуваха по този начин: "При това изказване чак исстемата я отхвърли". Беше дадена 10-миутна почивка преди гласуване на докладната за отстрянаве на проблема.
Предвид отхърлените предложения и острите изкавния, 100% е сугирно, че докладната ще бъде отхвърлена.