Спасяват "Хляб и хлебни изделия" с нисколихвен банков кредит

Мисия Бургас

31-01-2017, 16:27

Снимка:

burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Със сказание за поп Георги ще започне честването на Освобождението на Бургас

Съмнения изказа Георги Дражев, който изнесе данни, че само за миналата година задълженията са скочили с 2 млн.лв.

Да се осигури финансиране чрез банков кредит, настоя пред местния парламент управителят на “Хляб и хлебни изделия” ЕООД Калчо Стефанов. С 43 гласа ЗА и 1 ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ, съветниците здадоха зелена светлина.
Приходите от продажбата на произведената готова храна и хлебни изделия не могат да покрият натрупаните задължения към държавата и общината. Към настоящия момент задълженията към НАП са в размер на 625 000 лв., върху тях се начислява годишна лихва в размер на 10 процента плюс основния лихвен процент. Ежемесечните вноски по това задължение лишава дружеството от оборотни средства и затруднява разплащанията с доставчици. Освен това фирмата има неплатени задължения към Община Бургас за местни данъци и такси в размер на 135 000 лв., върху които се начислява лихва в същия размер от 10% плюс основен лихвен процент. 
Към банка "Виктория" задължението е от 1 млн. лв. Кредитът е теглен през 2012 г. за изграждане на кухня-майка в "М.рудник". Зам.-кметът Красимир Стойчев поясни, че този кредит е проведен след обществена поръчка и лихвата е твърде висока - от 7%. Кметът Николов също подкрепи докладната, посочвайки, че фирмата е на път да спечели храненето на социалния патронаж, като поръчката е към социалното министерство. Ако сметките не бъдат разблокирани чрез теглене на нисколихвен кредит от 3 % , шансът да се загуби поръчката е налице. Димитрина Буланова също даде рамо, припомняйки, че фирмата осигурява и доста работни мчеста и общината не бива да ги губи. Мосинов посочи в изказването си, че тази фирма заедно с БКС трябва да бъде подпомогната, но трябва да се заостри контрола над  тях.
Съмнения изказа Георги Дражев, който изнесе данни, че само за миналата година задълженията са скочили с 2 млн.лв., по вина на предходния управител.
Наличието на тези публични задължения пък е пречка за участието в процедури по Закона за обществените поръчки и за кандидатстването по европейски програми.
Поради това управителят смята, че е целесъобразно и икономически обосновано, публичните задължения, върху които се начисляват лихви в размер на 10% плюс основния лихвен процент, да бъдат покрити чрез външно финансиране, както и да бъдат осигурени оборотни средства за текущата дейност.
Фиинансирането ще е чрез банкови кредити, които могат да бъдат обезпечени с имоти на дружеството. Такъв неизползваем терен с площ 14 409 кв.м, има в северна промишлена зона. Освен това има и 5 имота с възбрани от НАП. Това са магазини.
Ако срокът на кредита, който ще погаси публичните задължения е 10 години, месечната вноска ще се намали неколкократно, което ще освободи оборотни средства, с които ще започнем да покриваме натрупаните задължения към доставчици - е направил изчисления Стефанов. При съществуващите условия на кредитиране на банковия пазар и предвид финансовото състояние на дружеството, той счита, че всяко предложение на банка до 5% лихвен процент, ще обоснове тегленето на кредитите.
Така ще се изплатят задълженията към НАП и общината, ще се освободят оборотни средства за текущата дейност на дружеството. По този начин ще се даде възможност за разширяване на производствената и търговската дейност, ще може да се участва в процедури по реда на Закона за обществените поръчки и да се кандидатства по оперативни програми.