ВАС отмени решението за машинното гласуване

Така на 26 март във всяка една секция трябва да има освен бюлетини и машина за гласуване

Върховният административен съд отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот. Това съобщиха от съда.
Решението на съда е окончателно.
Така на 26 март във всяка една секция трябва да има освен бюлетини и машина за гласуване.
Делото започна по жалба на "Нова република", инфромираха от БТА.
"След като ВАС е взел такова решение, ЦИК ще се съобрази, но има много трудности, които трябва да се преодолеят и които комисията тепърва ще обсъжда".
Това каза пред БТА говорителят на ЦИК Цветозар Томов, помолен за коментар на това, че ВАС отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот.
Повечето трудности са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност на българските избиратели да гласуват, посочи Томов. Той изрази мнение, че има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно, като подвижните избирателни секции и секциите в чужбина.
Въпросът е тежък и сложен, би трябвало в тази ситуация и правителството да коригира бюджета за изборите, няма и никакво време, смята говорителят на ЦИК.
Според него е необходим обществен дебат, защото това е проблем, който не е само на ЦИК, и отговорните институции в България да положат някакви съвместни усилия да се реши този казус.