Роумингът в ЕС е към края си

Посредниците на Европа постигнаха споразумение относно таксата

Последните стъпки за края на роуминга са почти тук, като представители на Европейския Парламент са се съгласили на цени започващи от 15 Юни 2017 г.

Цените, на които са се съгласили са 3.2 цента на минута за разговор и 1 цент за СМС, от 15 Юни. Освен това посредниците са постигнали и съгласие за увеличаване на капацитета на датата, която ще може да използваме за месец, като тя ще е 7.7 евро за 1ГБ, от 15 Юни, 6 евро за 1ГБ от 1 януари 2018 г., 4.5 евро за 1ГБ от 1 януари 2019 г., 3.5 евро от 1 януари 2020 г., 3 евро от 1 януари 2021 г. и 2.5 евро от 1 януари 2022 г.

"Това бе последното парче от пъзела. От 15 юни европейците ще могат да пътуват в ЕС без високите цени на роуминга. Ние сме се осигурили и че операторите ще продължат да се съревновават в това да дават най-атрактивните оферти в домашния си пазар. Днес ние спазваме обещанието си. Искам топло да благодоря на докладчика в Европейския Парламент Миапетра Кумпула-Натри и всички преговарящи от Европейският Парламент, както и Малтийското Президентство от съвета на ЕС и всички участващи в постигането на тази цел. Техният труд направи това реалност." заяви г-н Андръс Ансип, вицепрезидент на Дигиталния пазар пред europa.eu.

Нека напомним, че комисията работи от десетилетие по намаляването на цените, които телеком операторите слагаха на техните клиенти, всеки път, когато пресичаха граница и използваха мобилните си устройства на почивка. От 2007 г. насам цените са се намалили с 90%.
(Превод:автор)