13 715 м3 иглолистни гори в Бургаско изсечени заради корояди и гъби

Животът

01-02-2017, 13:41

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Засилва се общественият интерес към дейностите в горите

Причина за заразяването им е, че те са създадени на по-ниска надморска височина от естествения им ареал

Два вида корояди - върхов и шестозъб, както и болестотворни гъби постепенно унищожават иглолистните гори в Бургаско. Приз миналата година поради тази причина са изсечени санитарно 315 ха и принудително 117 ха иглолистни гори. Като цяло изсечената маса е  13 715 м3. Иглолистните гори са 11% от всички в областта. Това съобщи на пресконференция директорът на РДГ-Бургас инж. Венелин Радков. Най-голяма атака от корояди е установена край Карнобат.
Причина за заразяването им е, че те са създадени на по-ниска надморска височина от естествения им ареал. Много територии в региона са изкуствено залесени с иглолистни гори преди 50-60 год. и сега се появява проблем със съхненето.
След възобновяемите сечи ще се изчака период от 3 години и ако не появят издънкови гори на мястотото на иглолистните, ще се премине към изкуствено залесяване, но с видове, характерни за ареала. Дъб, ясен, клен и бук са най-подходящи за региона. Затова на много места след изсичането се поява именно такава растителност. Като пример инж. Радков посочи черния дъб, който се е появил след санитарното изсичане в района на Средец. 48% са издънковите гори, посочи той.
Горите в областта са 777 810 ха, от които чисто горски територии се водят 341 621 ха, което е 44 % от площта в областта.
62% са държавни горски територии, 30% принадлежат на общините, 5% са частни, 2% на МОСВ и 1% са гори върху земеделски земи. Последните са се появили върху изоставени земеделски земи.
За миналата година са залесени 307 дка, което е славнително малко. Разчита се най-вече на естественото възобновяване. Изкуственото е твърде скъпо. За дка за миналата година са били необходими по 1063 лв., а през тази вече сумата е 1085 лв.