Патриарх Неофит прие посланика на Израел

Българската Православна Църква с номинация за Нобелова награда за мир

„Бихме направили всичко по силите ни за Църквата, която направи толкова много за нашия народ. Винаги ще сме ви признателни” – заяви посланикът на Израел у нас по време на срещата си с предстоятеля на Българската православна църква - патриарх Неофит. Тя подчерта, че делото на БПЦ за спасяването на българските евреи и за мобилизирането на българската общественост в защита на еврейската общност в страната ни има определяща роля за отношенията между двете страни – Израел и България, съобщават от патриаршията.

Нейно Превъзходителство г-жа Ирит Лилиан, посланик на Израел в България, бе приета днес от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Нейно Превъзходителство каза, че държавата Израел приветства номинацията на Българската православна църква за Нобелова награда за мир, и че такова отличие за БПЦ би било много силно послание, от което човечеството днес се нуждае, за състрадание към страдащите и преследваните, и знаково за ролята на Църквата като фактор на мира и разбирателството между народите.

"Огромно удоволствие е за мен да посещавам православните храмове и манастири в България” – сподели г-жа Ирит Лилиан, която има научната степен бакалавър по Археология и древни култури, от Университет в Тел Авив.