Менда Стоянова: Не противопоставяйте пенсиите на санирането

„Патриотичният фронт“ много добре разбира, че искането е неизпълнимо и повдига темата, защото знае, че няма да управлява

„Темата за увеличението на пенсиите ескалира при дебатите за Бюджет- 2017 и стана причина да не се състави второ правителство в рамките на 43-тото Народно събрание. Президентските избори бяха катализатора, който превъзбуди Патриотичния фронт и той реши, че това е неговия звезден миг да извади голямата популистка тема за минималните пенсии“. Това заяви на пресконференция в Пловдив председателят на Комисията по бюджет и финанси в 43-тото Народно събрание Менда Стоянова по повод публични изяви в Пловдив на бивши депутати от Патриотичния фронт, че първата им работа в следващия парламент щяла да бъде да вдигне на пенсиите.
9 млрд. лв. годишно са пенсиите на българските граждани – 4,5 милиарда са от вноските на работещите в момента, а другата половина се осигуряват с трансфер от държавния бюджет, тоест от данъци.
Според  Менда Стоянова повишението на минималната пенсия на 300 лв. води до негативни ефекти. Отчисленията от бюджета трябва да се завишат с 1,2 млрд. лв., но не еднократно, а всяка година, което националната финансова рамка не може да си позволи. Същевременно би се внесъл дисбаланс в съотношението между минималната и другите пенсии.
„Минимална пенсия получават хора без пълен трудов стаж или пък са се осигурявали на минималните прагове. Другите пенсионери биха били поставени при неравностойно положение. Всяко увеличение на пенсиите следва да се реализира в съответното съотношение“, подчерта Менда Стоянова.
„Патриотичният фронт“ много добре разбира, че искането е неизпълнимо и повдига темата, защото знае, че няма да управлява, но пък е удобно, когато не носиш отговорност, да поставяш едни много приятни за ухото на избирателите теми и обещания. За разлика от дивия популизъм,  в предстоящата си програма, с която се готви за изборите, ГЕРБ също засилва акцентите  върху социалната политика, но каквото приемем като ангажимент, със сигурност ще изпълним при бъдещо ново управление“, допълни Менда Стоянова.
Тя смята за недопустимо увеличението на пенсиите да се противопоставя на програмата за саниране.
„Всеки, който живее в панелен блок и кандидатства по програмата, знае какви са ползите от санирането за обикновения човек и обикновеното семейство. Спекулация на БСП е тиражираната цена от 17 хил. лв. на апартамент, защото санирането не е само едни стиропори и дограма, включени са изолации и ремонти на основи и  покриви, смяна на инсталации, решаване на конструктивни проблеми. Всеки грамотен човек може лично да се запознае с програмата, която е публично достояние. Променя се и обликът на градовете – нещо, което отдавна се случи в много бивши социалистически държави“, каза още Менда Стоянова.