Наблюдение на водоплаващи птици по река Марица организира РИОСВ – Пловдив за Световния ден на влажните зони

Мисия Пловдив

02-02-2017, 08:10

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Идеята на организаторите е да се повиши информираността на обществото за приноса на влажните зони за човечеството

По традиция в Световния ден на влажните зони – 2 февруари РИОСВ – Пловдив, съвместно с федерацията на природозащитни сдружения „Зелени Балкани“, организира наблюдение на водоплаващи птици по река Марица. Инициативата започва в 11.00 часа от южната част на моста на река Марица до Водната палата. Ученици, студенти и граждани ще имат възможността да наблюдават с бинокли екземпляри от видовете малък и голям корморан, зеленоглава патица, малък гмурец и зеленонога водна кокошка, които обитават този регион. Директорът на РИОСВ – Пловдив доц. Стефан Шилев ще поздрави присъстващите и ще разкрие някои моменти от прилагане на законодателството, свързано с опазването на водолюбивите птици и техните местообитания.

Идеята на организаторите е да се повиши информираността на обществото за приноса на влажните зони за човечеството. Според световната статистика над 1 млрд. души на Земята зависят от мочурища, от които се изхранват. На тези места се извършват риболов, оризопроизводство, транспорт, туризъм, продажба на вода и др.  Освен това влажните зони представляват естествен буфер срещу природни бедствия – наводнения, цунами, урагани, суша, земетресения.

Инициативата е част от кампанията по повод Световния ден на влажните зони, който тази година се провежда под мотото "Влажните зони за намаляване на риска от бедствия“.