Стоян Гунчев: Женският волейбол има страхотно бъдеще

Момичетата от тези две национални гарнитури имат бъдеще и потенциал да се изградят като много добри състезателки“, добави той

„Определено имаме много талантливи набори сред подрастващите при момичетата и ако за тях се положат необходимите грижи е съвсем, съвсем реално да се получи един страхотен резултат в бъдеще. Мисля, че много от тях имат качествата след време да станат част от женския национален отбор!“ съобщи пред пресцентъра на БФ Волейбол Стоян Гунчев.

Повод за коментара на известния треньор е отличното представяне на националните отбори за момичета под 18 и под 20 години. В началото на 2017-а волейболистките под 18 години се класираха за Евроволей 2017. Под ръководството на селекционера Страхил Балов малките „лъвици“ постигнаха 3 убедителни победи в квалификационна Група „Н“. Тимът ни надигра последователно Австрия, Швейцария и Белгия в столичната зала „Христо Ботев“.

В същото време състезателките под 20 години успешно преминаха първия кръг от квалификациите за Световното първенство, след като приключиха на второто място в Група „B“ в Турция.

Европейското първенство за девойки под 18 години ще се състои в холандския град Арнхем от 1-и до 9-и април. Момичетата под 20 пък ще играят във втория кръг от квалификациите за Световното първенство в Мексико по-късно тази година, като съперници на тима са Белгия, Германия и Полша. Срещите ще се състоят от 18-и до 21-и май, а домакинът на квалификацията предстои да бъде избран от Европейската конфедерация по волейбол – ЦЕВ.

„Определено участието в мачове на високо ниво от европейски и световни първенства помагат на волейболистките да израстват. Само с тренировки не става. Трябва да има и игрови ситуации. Трябва да се участва в такива срещи и особено в официални състезания. Да се изправят срещу други силни отбори от Европа и света, за да се сверят часовниците. Да видят върху какво трябва да наблегнат в бъдеще. От всеки официален двубои могат да се направят конкретни изводи, да се извадят поуки, които да бъдат използвани за бъдещата работа с тези деца“, коментира Гунчев.

„Скаут лигата помага страшно много за развитието на волейбола при подрастващите. Още в първата година на проекта, когато видях как две игрища едно до друго в Националната спортна академия се напълниха с деца, а по трибуните отстрани и извън залата имаше още много момиченца си казах, че това е начинът! Така трябва да се прави." сподели Стоян Гунчев.

От 21-и до 29-и юли София и Самоков ще бъдат домакини на Европейското първенство за момичета под 16 години.
„Определено можем да мислим положително за бъдещето на женския волейбол у нас. Дори и сред най-малките момичета в клубовете се наблюдават състезателки, които имат качества и е напълно реално да се постигне един страхотен резултат“, завършва Стоян Гунчев.