660 кубически метра незаконно добита дървесина

Задържани са 39 каруци и пет моторни превозни средства

В Добричка област са установени над 660 кубически метра незаконно добита дървесина и са задържани 39 каруци и пет моторни превозни средства, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие за контролната дейност на горските стражари в региона през 2016 година.
На територията на горските стопанства в областта са извършени 9880 проверки в обекти за добив на дървесина, на превозни средства, ловци и други. Горските стражари са съставили 542 акта и 55 констативни протокола, повечето от които са за неизвестен извършител, посочват от пресслужбата на предприятието.
От Североизточното предприятие коментират, че проблемът с нерегламентирания добив на дървесина е най-сериозен в райони с по-висока безработица. Достъпът на нарушителите е улеснен от голямата разпокъсаност на горите в равнинните стопанства, както и от добре изградената пътна мрежа. При повечето от нарушенията незаконно добитата дървесина е в неголеми обеми - от 0.5 до 1 кубически метър дърва за огрев. Нерядко извършителите успяват да избягат или оказват съпротива, възпрепятствайки мобилните контролни екипи на предприятието.