Солидарна помощ от 200 евро за социално слаби в Гърция

Тя е осигурена от Центъра за обслужване на българи в Атина

Солидарна помощ от 200 евро ще получат социално слабите граждани в Гърция, съобщават от Центъра за обслужване на българи в Атина, цитирани от в."Български новини". Сумата ще бъде платена през март 2017.
Помощ за домакинство ще бъде сумата от 200 евро на месец. За всеки допълнителен възрастен член от семейството още 100 евро на месец. За всеки непълнолетен член се увеличава в размер на 50 евро на месец.
Критериите за получаване на добавката са:
Общата стойност на недвижими имоти на домакинството да не надвишава 90 000 евро за едночленни домакинства, като се увеличават с 15 000 евро за всеки допълнителен член на семейството, като финалната стойност е до 150,000 евро.
Разходите за движимо имущество на домакинствата (леки автомобили или мотори) не може да надвишава 6000 EUR.
Общият размер на приходите или спестяванията на домакинствата да не превишава следните суми  до шест месеца преди подаване на заявлението:
Единично домакинство 1200 евро. Домакинство, състоящо се от двама членове на възрастни или едно семейство родител с едно непълнолетно член, 1800 EUR. Домакинство, състоящо се от двама възрастни и непълнолетен  или с един родител семейство с двама малки членове, 2100 евро. За домакинства, състоящи се от трима членове, възрастни или двама възрастни и два малки членове или самотна майка с три малки деца, определеният праг за това е 2400 евро.
За домакинства, състоящи се от трима възрастни и непълнолетен член или двама възрастни и три малки членове или семейство самотен родител с четири малки членове, прагът се увеличава до 2700 евро.
За домакинство от четирима членове на възрастни или двама възрастни и четири малки членове или еднофамилна майка с пет малки членки, лимитът достига 3000 евро.
Молбите могат да се подават и по електронен път на сайта на ОАЕД чрез използване на пароли (потребителско име и парола), които всеки данъчно деклариран гражданин в Гърция има или в КЕП, уточняват от Центъра за обслужване на българи.