139 години от освобождението на Каварна

Почетоха освободителите с минута мълчание

С общоградско поклонение   се отбеляза 139-годишнината от освобождението на град Каварна от османско робство. Пред паметника „Защитата на Каварна”  зам.кметът на общината Митко Недев  и секретарят Дарина Колишева поднесоха венец от името на общинска администрация.

 Венци и цветя пред мемориала бяха положени и от Общински съвет Каварна, Исторически музей,политически партии,училища, детски градини и граждани.

Всички почетоха освободителите с минута мълчание.

Паметната за града дата е 4 февруари 1978 година, когато свободата идва с войниците на Първа донска казашка дивизия с командир генерал-майор Николай Янов.

Историческата памет сочи, че ги посрещат малкото останали живи каварненци, защото година преди това градът е напълно опожарен и почти разрушен, тъй като населението е дръзнало да се вдигне на самозащита срещу върлуващите в района черкези и башибозуци.

Веднага след пристигането си в Каварна освободителите устройват накрая на града военно-полева болница за ранените в боевете кавалеристи. Много от тях почиват от раните си и са погребани в братска могила.