Стефан Цанев празнува 80 с пловдивската публика

Поезията е най-древното магическо изкуство

По повод 80-годишният юбилей на Стефан Цанев издателство  Жанет 45 подготви специално издание с избрани стихотворения на Стефан Цанев, събрани в нова книга – „Душата ми плаче за сняг“ (Жанет 45, 2017). По покана на Издателство Жанет 45 и Драматичен театър Пловдив, Стефан Цанев ще се срещне с читатели и приятели днес, 4 февруари, от 18.30 ч. в Камерна зала на Драматичен театър Пловдив.
Входът е свободен.
„Поезията е най-древното магическо изкуство. Шаманите са били първите поети на земята, които чрез мистични заклинания прогонвали злите духове и  укротявали природните стихии, за да спасят племето си.
Поетите са последните шамани на земята, които продължават да вярват в магическата сила на думите и се надяват с тях да запалят светлинка в душите на хората и да спасят загиващия от бездушие свят.
И едните, и другите са наивници, разбира се. Но луд умора няма.  В тази книга съм избрал 60 поетически опита, които съм писал през последните 60 години: от 1956 (когато бях 20-годишен) до 2016.
Последните няколко стихотворения са части от поемата „Небесна гледна точка“, която пиша в момента, и която ще бъде публикувана в самостоятелна книга.Все се надявам да запаля светлинка...“                                                                                                                                                            Стефан Цанев