Доналд Тръмп обеща възстановяване на мира в Украйна

Тръмп потвърди ангажимента на САЩ към НАТО и подчерта необходимостта от съюзниците

Американският президент Доналд Тръмп обеща в телефонен разговор вчера с украинския си колега Петро Порошенко, че САЩ ще работят за възстановяване на мира в Източна Украйна, предава Ройтерс.

Тръмп разговаря по телефона с Порошенко вчера и му каза, че "САЩ ще работят с Украйна, Русия и всички други замесени страни, "за да им помогне да възстановят мира по границата", съобщи Белият дом. Двамата лидери обсъдили и възможността за среща в близко бъдеще. Тръмп проведе телефонен разговор и с италианския премиер Паоло Джентилони, за да обсъди укрепването на двустранното сътрудничество в редица области, включително сигурността и контратероризма, предаде ДПА.

Тръмп потвърди ангажимента на САЩ към НАТО и подчерта необходимостта от съюзниците от алианса да споделят финансовото бреме на разходите за отбрана, се казва в съобщението на Белия дом. Двамата обсъдили също Либия, притока на мигранти и бежанци в Европа и срещата на върха на Г-7 в Таормина, Италия, през май, в която Тръмп приел да участва.

Междувременно Доналд Тръмп заявяви в интервю за телевизия Фокс нюз, че уважава руския президент Владимир Путин, но това не означава, че двамата ще се разбират добре, предадоха ТАСС и ДПА. В интервюто, откъси от което бяха публикувани вчера, водещият Бил О'Райли пита Тръмп дали изпитва респект към Путин. "Наистина го уважавам, но аз уважавам много хора. Това не означава, че ще се погаждам с него.

Дали ще се разбираме с него? Нямам идея", отговаря Тръмп в интервюто, което ще бъде излъчено по-късно. "Казвам, че е по-добре да се разбираме с Русия, отколкото не. И ако Русия ни помогне в борбата срещу "Ислямска държава", която е важна борба, и срещу ислямския тероризъм по целия свят - това е добро нещо", продължава Тръмп. "Но той (Путин) е убиец!", възкликва интервюиращият. "Има много убийци. И ние имаме много убийци. Какво си мислите? Че нашата страна е толкова невинна?", отвръща президентът.