Паднала осветителна греда в неремонтираната тръба е причина за инцидент в тунел "Ечемишка" на АМ "Хемус"

Движението в тунела ще бъде възстановено след като завършат следствените действия и бъде направен обстоен оглед

Паднала осветителна греда в неремонтираната тръба в тунел „Ечемишка” на АМ "Хемус" е причината за пътния инцидент днес в съоръжението. В момента движението в тръбата за София е спряно и се извършва по обходен маршрут по път I-1 София – Ботевград. Движението в тунела ще бъде възстановено след като завършат следствените действия и бъде направен обстоен оглед на осветителната система.

Първоначалните оценки сочат, че причина за тежкия инцидент е корозия на носещата метална конструкция на осветителната система.

В момента основно се ремонтира тръбата за Варна на тунел „Ечемишка”. Строителните работи започнаха в началото на септември м. г. и се очаква да продължат до пролетта. Съоръжението е с дължина 775 м и е в експлоатация от 1984 г.

Осветлението на тръбата за София предстои да бъде ремонтирано след като приключи цялостния ремонт на тръбата за Варна. Експерти на АПИ ще извършат оглед на конструкцията на осветлението и при наличие на опасни елементи ще бъдат отстранени, за да се осигури безопасното преминаване през съоръжението.