Около половин милион души излязоха отново на протест в Румъния

Свят

06-02-2017, 08:32

Снимка:

nova.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протестите в Румъния не стихват

Това са най-масовите антиправителствени протести след революцията през 1989 г., при която бе свален тогавашния комунистически диктатор Николае Чаушеску

Около половин милион души излязоха отново на протест в Румъния, въпреки че правителството оттегли спорното постановление, което облекчаваше наказанията за корупция. Борбата на площад "Виктория" пое в нова посока, информират от Нова. Ако в предишните дни хората настояваха за оттегляне на спорния указ, то те вече искат оставката на правителството.

Най-споменаваното име на протеста се превърна това на лидера на управляващата партия Ливиу Драгня. Символично той беше осъден. Някои протестиращи дори му отредиха място на бесилото.

За протеста се бяха стекли хора от цялата страна, а и от чужбина. На площад „Виктория” имаше хора от Италия, Германия и Палестина. В неделната вечер площадът беше място на разочарование, надежда, непримирост, но и тъга. Протестите продължават.

Премиерът Сорин Гриндяну изключи обаче възможността да се оттегли и заяви в телевизионно интервю, че носи отговорност към хората, гласували за неговата партия на парламентарните избори на 11 декември.ой обеща бързо да започне обществени дебати по въпроса с останалите политически партии и гражданското общество.

Това са най-масовите антиправителствени протести след революцията през 1989 г., при която бе свален тогавашния комунистически диктатор Николае Чаушеску.