Предстои 10-то издание на шахматния турнир за Купа "Янко Гюзелев"

Животът

07-02-2017, 10:08

Снимка:

pixabay

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Oрганизират шахматен турнир по повод 85-годишнината на НУ "Христо Ботев"

През годините са участвали различни гросмайстори и професионални шахматисти със световна слава

Предстои 10-то издание на шахматен турнир за Купа "Янко Гюзелев". Днес в общината щебъде преставена програмата за турнира. В нея ще участват Ивон Гюзелева, внучка на Янко Гюзелев и Желчо Желев треньор в шахматен клуб "Бургас 64".
Шахматният турнир за купа "Янко Гюзелев" се организира за 10-та поредна година. Той е насочен към любителите шахматисти и в него вземат участие много деца и младежи. Турнирът се е утвърдил и в последните години средно между 50 и 80 участници се включват в него, което го прави значимо събитие в шахматните среди на страната. Има вече участие и от страна на руснаци и украинци, които временно или постоянно пребивават в Бургас и по Черноморието.
През годините са участвали различни гросмайстори и професионални шахматисти със световна слава, като Милен Василев, който е треньор на женския национален отбор по шах и Иван Манолов, който е международен майстор на шаха и дълги години се е състезавал в Кан (Франция). 
Дори представители на журналистическите среди са се престрашавали да застанат на шахматната дъска срещу гросмайсторите - сред тях са журналистът Веселин Василев и пиарът Христо Узунов.
Организаторите са семейство Гюзелеви, които много държат да се популяризира шахът сред децата. Причината е, че известният бургаски земеделец Янко Гюзелев е мечтаел всички да развиват логическата си мисъл, което е ключ към успеха в много аспекти на живота.
"Желанието на дядо беше да провокира децата и да ги накара да обичат тази игра. Той искаше този турнир да се случи и вече за десети път успяваме да спазим обещанието си към него", коментира Ивон, внучката на Янко Гюзелев.
За участниците е осигурен паричен награден фонд и купи, които изцяло се поемат от фамилия Гюзелеви.
Турнирът се провежда традиционно на 8-ми февруари в зала "Компас" на Интерхотел "България" в Бургас.
Тази година турнирът е част от спортната програма на Община Бургас.