СГС отправи молба към Комисията на досиетата за по-бързо разглеждане

Калоян Топалов отправи молбата във връзка с по-бързо разглеждане на документите на кандидатите

“Моля за вашето съдействие в максимално кратки срокове да бъдат разгледани документите на кандидатите за съдебни заседатели при СГС, тъй като в противен случай ще бъдем изправени пред невъзможността за сформиране на първоинстанционни състави в Наказателно отделение”, пише в писмото, съобщава пресцентърът на СГС.

Решението за търсене на възможности за по-бързо и улеснено издаване на необходимите документи за кандидатстване на съдебните заседатели бе взето на среща между председателите на Върховния касационен съд Лозан Панов, на Софийски градски съд Калоян Топалов и на Специализирания наказателен съд Георги Ушев.

На 30.12.2016 г. Столичният общински съвет обяви процедура за избор на 200 съдебни заседатели към Софийски градски съд, като срокът за подаване на документи е 28 февруари 2017 г. Според Закона за съдебната власт за явяване в заседание на всеки съдебен заседател се заплаща по 9.36 лв. на час и не по-малко от 20 лева на ден.

Съдебен заседател може да е всеки български гражданин на възраст от 21 до 68 години, който има завършено най-малко средно образование, не страда от психически заболявания и не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията му. Кандидатите трябва да имат и настоящ адрес в общината, която попада в рамките на съдебния район на съда