Комисията за борба с протиообществените прояви на деца започна нова програма за превенция

Мисия Пловдив

08-02-2017, 10:16

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

През 2016 година 4 деца са изнасилени, с 12 е блудствано, 19 са ограбени, а 59 са били обект на кражби

През тази година Местната комисия за борба с противообществените прояви при малолетни и непълнолетни в Пловдив започна програма „Училище – сигурна среда“. Целта й е да се влезе в класните стаи на колкото се може повече училища и да се проведат разговори с учениците, защото превенцията е най-добрата защита. До края на месец февруари ще бъдат посетени общо 15 училища, където ще бъде разговаряно с учениците относно трафика, половите престъпления, вандализма, опасностите от срещите с непознати, ще се наблегне на тяхната сигурност. За тази цел в превъзпитателния процес комисията работи и като си взаимодейства с родителите на деца от рискови групи.

През 2016 година 4 деца са изнасилени, с 12 е блудствано, 19 са ограбени, а 59 са били обект на кражби. Стряскаща статистика представиха след годишното си заседание представители на Местната комисия за борба с противообществените прояви при малолетни и непълнолетни, чийто председател е Георги Маринов, заместник-кмет „Обществен ред“ в Община Пловдив.

12 повече са престъпленията, извършени от непълнолетни през изминалата година в сравнение с 2015-та. С 18 се е увеличила бройката на децата, извършили нарушения на закона. 159 са престъпленията с противообществени прояви, като 70% от тях са дело на ученици, а 30% на деца, които не са обхванати от учебния процес. 129 са потърпевшите. Най-много престъпления от малолетни и непълнолетни са извършени в район „Централен“, поради концентрацията на обекти, които са привлекателни за пободен род престъпления.

„В тази графа обаче не влизат децата, жертви на домашно насилие, тъй като в повечето случаи информацията остава скрита за обществото“, заяви Петко Василев, заместник-председател на комисията. Той съобщи още, че 39 непълнолетни са извършили повече от едно деяние, за което класифицират като рецидивисти, а 230 малолетни и непълнолетни се водят на отчет в детска педагогическа стая. Сред най-сериозните престъпления от миналата година са: ученик опрял газов пистолет в слепоочието на свой връстник; саморазправа отново между съученици, завършила с разкъсана рана, счупен нос и мозъчно сътресение; ударено с камък 6-годишно дете.

Основно престъпленията са свързани с кражби на телефони, на монети от монетници, на парфюми, дрехи по големите магазини и МОЛ-ве.