Съд в САЩ не знае дали забраната на Тръмп е дискриминация

Съд за обжалване в Америка не е сигурен дали забраната на Тръмп за влизане в държавата не е дискриминация срещу мюсюлманите

Напомняне, че заповедта забрани влизането на всички бежанци и посетители от седем държави с основно мюсюлманска популация, преди да се позволи влизането на пътуващи със зелена карта.

Съдия Ричард Клифтън зададе въпроса дали се смята за дискриминация ако само 15% от мюсюлманите в света са засегнати. Клифтън е един от 3-те съдии на съда за обжалване в Сан Франсиско, който ще направи решение по-късно тази седмица.

По време на случаят имаше час от спорене между 2-те страни. Страната на Департамента по Правосъдието смята, че забраната трябва да се назначи отново, с посочената причина е, че число сомалийци в САЩ са свързани с организацията ал-Шабаб.

От другата страна адвокат представящ Вашингтон каза на съда, че спирането на заповедта не е наранило правителството. Правителственият юристконсул Ноа Пърцел заяви, че забраната е засегнала хиляди живущи в щата, включително забавени студенти и хора, които не могат да поседят семействата си в чужбина.

Последните минути от изслушването бяха използвани за да се реши дали забраната е дискриминация за мюсюлманите, което би било против конституцията.
Г-н Клифтън заяви, че забраната е само за седем държави, които биват идентифицирани още от правителството на Обама, като държави, които бива да получат ограничения за визите си.

Пърцел се аргументира, че президентът е искал пълна забрана, което е дискриминация.