Денят на Освобождението на Силистра

Ден на много радост и плач щастлив

Като ден на "много радост и плач щастлив" определя деня на Освобождението на Силистра - 10 февруари - последният жив свидетел на тези събития Тодор Панов през 1958 година.
Проявите по случай забележителната дата утре ще започнат с панихида за загиналите за Освобождението на Силистра и България от турско робство в катедралния храм "Св.Св. Апостоли Петър и Павел", която ще отслужи Доростолският митрополит Амвросий.Силистренци ще поднесат венци и цветя пред паметната плоча на мястото, където са посрещнати руските войски. Подготвя се и традиционна среща на кмета на
Силистра с областния управител, председателя на Общинския съвет и с бившите кметове и председатели на общински съвети в Силистра. Ден на отворените врати правят в Регионалната библиотека "Партений Павлович".
Силистренският край е вписан в историята на руско-турските войни. В този район по време на руско-турските войни от края на осемнайсети и първата половина на деветнайсети век са се сражавали големите руски пълководци Румянцев, Суворов,Багратион, Кутузов, Дибич Забалкански. При руската обсада през 1854 година е участвал руският писател Лев Николаевич Толстой. През 1958 година силистренци получават в дар ключа на силистренската крепост, взет като трофей на 12 юни 1810 година от пълководците Каменски и Кутузов и пазен в Санкт Петербург.