Потвърдиха 7500 лева глоба за унищожен археологически обект на нос Чиракман

Животът

09-02-2017, 12:15

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Това реши Административният съд в Добрич

Решение на  Административен съд – Добрич остави в сила решение на Районен съд гр.Каварна, с което е изменено наказателно постановление за налагане на имуществена санкция от 10 000 лв. на търговско дружество със седалище в гр.Каварна, за извършено нарушение на чл.200в  от Закона за културното наследство, затова че при извършени изкопни работи в имот, разположен в подножието на нос Чиракман, в гр.Каварна, дружеството е унищожило част от  археологически обект „Чиракман“ в гр.Каварна.

Съдът обаче е изменил наказателното постановление по отношение размера на наложената имуществена санкция като е преценил, че понеже нарушението било за първи път, правилно било дружеството да понесе санкция в минимален размер от 7 500 лв.

Настоящата инстанция изцяло споделя изложеното в мотивите на оспореното решение по отношение на безспорната установеност на противоправното деяние и неговия извършител, както и че в производството по издаване на наказателното постановление не са допуснати съществени нарушения по ЗАНН, а също и че не е изтекъл срокът за съставяне на АУАН.

Административното нарушение и неговият извършител се считат за открити, когато компетентното длъжностно лице състави акт за установяване на административно нарушение.

За 7 март 2017г. е насрочено друго дело, КАНД № 32/ 2017 г., образувано по касационна жалба на „К.“ ЕООД, гр. Каварна, срещу Решение №97/26.10.2016г., постановено по нахд № 151/ 2016г. по описа на Районен  съд гр. Каварна, с което е потвърдено Наказателно постановление № 7/16.05.2016г., издадено от Б.Р.П.-заместник-министър на културата, с което на „К.“ ЕООД е наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на  5000 /пет хиляди/ лева на основание чл. 221 от Закона за културното наследство за административно нарушение по чл. 160, ал. 2 от същия закон.