Фандъкова: Подобравянето на въздуха в столицата е стратегическа задача

Заместник-кметът по екология Йоана Христова представи конкретните мерки за подобряване на въздуха в София

"За съжаление резултати в тази сфера не се постигат бързо, изискват огромни инвестиции, нуждаят се от това всички институции да работят в координация и обща посока и не могат да бъдат осъществени без подкрепата и личното участие на гражданите." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на програмата за подобряване на качеството на въздуха, съобщава пресцентърът на СО.

Кметът Фандъкова посочи, че във всички сфери, в които работим вече няколко години екологичния ефект и грижата на околната среда са задължителна задача.

"С разширяването на първия и строителството на втория метродиаметър - са построени 22 км метро за по-малко от 10 г. и вече над 350 хил. души използват метрото всеки ден. Това е не само ключов транспортен обект, а стратегически екологичен проект - 75 хил. т. вредни емисии на година се спестяват само с метрото." заяви кметът на София.

По настояване на столичния кмет Пътна полиция и Държавната автомобилна инспекция започнаха съвместни проверки на нивата на вредните емисии от превозни средства. Проверките се извършват от мобилна лаборатория, с която КАТ разполага. Подготвя се доклад до Столичния общински съвет, който да даде разрешение за ограничаване на движението на автомобили и безплатен градски транспорт при трайно високи нива на фините прахови частици.

"Най-важното е да се въведат национални стандарти за горива, които се използват за отопление - това означава да се забрани продажбата на дърва за отопление с висока влажност и на въглища с високи нива на сяра и пепел. С повишението на температурите започна почистване на булевардите. Предвижда се при подходящи атмосферни условия да започне и миене." заключи Фандъкова.