103 председатели на ОбС дискутираха повишаване на административния капацитет

Животът

10-02-2017, 07:47

Снимка:

ОбС

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 100 председатели на Общински съвети идват в Пловдив

Това е поредно общо събрание на НАПОС, което се провежда в Пловдив

103 председатели на Общински съвети от цялата страна бяха в Пловдив, където се проведе XV-то Общо събрание на Националната асоциация на председатели на общински съвети. По време на форума ръковдството на Асоциацията представи отчет за свършенто през отминалата година, като основен акцент е било  обучение на съветниците по въпроси и закони, касаещи местното самоуправление. Председателят на Управителния съвет Красимира Германова, която е и председател на Общински съвет Созопол, подчерта че експерти на асоциацията са използвани и от Народното събрание при промяна на определени закони. Тя сподели, че през 2016 година са обучени над 600 общински съветници по закона за общинската собственост, закона за устройство на територията, закона за местните данъци и такси.
Освен отчетът общото събрание гласува и бюджета за 2017г., а така също и програмата  през настоящата година, която акцентира върху законодателството касаещо местното самоуправление, така също повишаване на административния капацитет. Това е поредно общо събрание на НАПОС, което се провежда в Пловдив след нейното учредяване през 2004г. отново в града.
Председателят на Общински съвет Пловдив Савина Петкова поздрави своите колеги за свършеното през 2016г., като отбеляза че Националната Асоциация на Председателите на Общински съвети през 2016г. е успяла да насочи приоритетно своите усилия към развитие и надграждане на административния капацитет. Обученията и семинарите през изтеклата година не бяха само от полза на самите председатели и общинските съветници. Асоциацията фокусира своето внимание и към обучение на звената пряко подпомагащи нашата работа като председатели. Това бе едно добро решение, което способства както за повишаване на административния капацитет, така също бе и полезна обмяна на опит между отделните администрации, заяви пред своите колеги Савина Петкова. По думите й добрите резултати мога да се постигнат само чрез екипност и диалог и загърбване на партийните пристрастия.