Къде отиват средствата предназначени за бездомните кучета в столицата?

Годишно общината харчи над 2 милиона лева за контрол над популацията.

Хаос цари в отчетите за контрол над бездомните кучета в София. Оказва се, че за последните четири години над 5000 кучета от приютите изобщо не са отчетени и никой не знае каква е съдбата им. Годишно общината харчи над 2 милиона лева за контрол над популацията. Екип на NOVA провери за какво се харчат парите. „От много време се говори за злоупотребите, тъй като кучетата не могат да говорят. Има проблеми в публичния отчет за това какво се случва с определени бройки кучета. Сметките показаха, че над 5000 кучета липсват и тяхната съдба е неясна”, обясни в „Здравей, България” разследващият журналист Марин Николов.
Сметката прави общинският съветник от София Марта Георгиева. Сборът на всички кучета, оставащи в приютите през последните четири години, е малко над 6500. Общият им капацитет е за 1500, т.е. за тези години се натрупват малко над 5000 кучета извън капацитета. Именно те се губят някъде в сметките.
Общинарите са отчели броя кучета, заловени от улиците, отчели са онази част от тях, която връщат след кастриране там, както и онези животни, които хората осиновяват. Никъде не виждаме кучета, умрели в приютите.
Според Марта Георгиева общината умишлено премълчава съдбата на хиляди кучета, за да не стане ясно, че повечето от животните умират. Според нея високата смъртност би обезсмислила политиката с приютите и усвояването на над 2 милиона годишно.
Ден след интервюто ни дават нови числа - за пръв път пред журналист излиза броят умрели животни за четирите години - 2482. Дали обаче това е истината? Междувременно строежът на кучешкия приют в Горни Богров – 30 групови клетки, десетина фургона за управата, водопровод, електричество и осветление – е струвал 3 млн. лева общински пари.