В Пловдив започват дните, посветени на Св. Лука Симферополски

Животът

11-02-2017, 06:49

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ще бъдат представени две книги за Св. Лука и филм на Ангел Бончев за живота на светеца

Пловдивската митрополия и Гражданска инициатива „Славяни” организират днес и утре „Дни на свети Лука“, посветени на светеца – хирург и чудотворец Лука Симферополски.  Те ще бъдат открити тази сутрин в Драматичния театър със слово на митрополит Николай. Ще бъдат представени две книги за Св. Лука и филм на Ангел Бончев за живота на светеца. 

Вечерта с тържествен концерт ще бъде отбелязана десетата годишнина от интронизацията на Пловдивския митрополит Николай. В неделя в митрополитския храм „Света Марина” ще бъде отслужена тържествена света литургия и изнесени мощите на Свети Лука. В двудневния празник ще участва Светият Синод на Българската православна църква.

Свети Лука, хирургът в расо

Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и "рисувално училище", а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет "Св. Владимир". Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Оглавява Катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.

През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.

Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник.

Приема архиепископски сан в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 г. Преосвещеният Лука е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия.

Подобно на апостол Лука, и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му "Дух, душа и тяло".

Преставя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват множество изцеления.  

През 2000 година, с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква, светител Лука Войно-Ясенецки е причислен и към лика на руските светии. Мощите му се покоят в катедралния храм на гр. Симферопол.