Работата на ГКПП "Кулата-Промахон" е пример за взаимодействие на съседни страни–членки на ЕС

Премиерът Огнян Герджиков и министърът на вътрешните работи Пламен Узунов направиха работно посещение на граничния пункт

Служебният министър-председател Огнян Герджиков, заедно с министърът на вътрешните работи Пламен Узунов посетиха ГКПП "Кулата". На място те се запознаха с работата на екипите на граничния пункт, тяхната натовареност и организацията на цялостната дейност. Посетиха и Съвместния контактен център, в който работят смесени българо-гръцки екипи.

На българо-гръцката граница е спокойно, заяви премиерът и изрази удовлетворение от работата на служителите на граничния пункт. Не очакваме гръцките власти да допуснат нарушаване на обществения ред на ГКПП "Кулата-Промахон", поясни вътрешният министър Пламен Узунов. Независимо от това сме длъжни да имаме предварителна организация и готовност за реакция при евентуален проблем.

По думите му, при необходимост, още във вътрешността на страната от "Дунав мост" водачите на тежкотоварни автомобили ще бъдат предупреждавани и отбивани. Ще информираме обществото и ще компенсираме трафика, за да не се допуска струпване на неподходящо място, поясни вътрешният министър.

Обстановката на ГКПП Капитан Андреево и Лесово към момента е спокойна. На двата пункта няма опашки от тежкотоварни автомобили - уточни Узунов в отговор на журналистически въпрос. На въпрос дали се очакват рокади в системата на МВР Узунов бе категоричен, че единствените три критерия, от които ще се води при вземането на решения са: резултатите от служебната дейност; професионалните умения, и лоялност към системата на МВР.

На работното посещение бе и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.