Цветанов разговаря с министъра на външните работи на Италия

Европа има възможност да заеме лидерска позиция в света, коментира Алфано

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с министъра на външните работи и бивш вътрешен министър на Италия Анджелино Алфано.
Срещата се състоя в рамките на Конгреса на Испанската народна партия в Мадрид.
“България, Гърция и Италия са най-засегнати от мигрантския поток и затова е важно да се обединим около възможностите да се води още по-активен диалог относно Дъблинския регламент, както  между отделните страни-членки, така и в ЕС”, посочи Цветанов.
Анджелино Алфано заяви, че причините, довели до възхода на популиститие през последното десетилетие, са икономическата криза, бежанската вълна и пречките пред сигурността. По думите му, правителствата в ЕС трябва да работят в тази посока. “В условията на агресивна международна обстановка и отношенията между САЩ и Русия, Европа има възможност да заеме лидерска позиция в света”,  коментира Алфано.
Според министъра на външните работа на Италия кризите в Либия, Сирия и Египет са показали, че ако има политическо лидерство рано или късно някой ще го поеме, някой ще заеме празнината.
От своя страна Цветан Цветанов сподели мнението, че Европа има шанс да поеме това лидерство в света или поне в регионите на Средиземноморието и Близкия Изток. “Европа трябва да подкрепи НАТО. Алиансът бе създаден с поглед на Изток, но сега проблемите със сигурността идват предимно от юг. Трябва да организираме европейската отбрана в тази перспектива и да се опитаме да го правим в тясна координация с НАТО,  за да може
защитните си функции на юг”, посочи още зам.-председателят на ГЕРБ.