Цветан Цветанов проведе знакови срещи с политици в Испания

Животът

12-02-2017, 16:07

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

В Мадрид зам.-председателят на ГЕРБ се срещна с българската общност, участва в конгрес на Испанската народна партия

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който два пъти в НС представляваше Великотърновски регион, а през 2009-та бе и мажоритарният избраник на жителите в областта, проведе знакови срещи в Испания. През почивните дни той участва в Конгреса на Испанската народна партия в Мадрид.

Цветанов се срещна с премиера на Испания Мариано Рахой и му предаде специални поздрави от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, който по същото време бе в старата столица за кръгла маса по образование. Премиерът Рахой заяви увереността си, че след изборите Бойко Борисов отново ще бъде министър-председател и ще е сред европейските лидери.

Рахой бе категоричен, че по време на правителствата на Бойко Борисов България е доказала, че се справя с новите предизвикателства и може да бъде сигурна външна граница на Европейския съюз.

Цветанов увери испанския премиер, че ГЕРБ продължава да работи и за икономическия подем на България и Европа. “Основната ни цел е да подобрим жизнения стандарт на българските граждани. ГЕРБ е в пълна готовност за предстоящите избори. Сред основните ни приоритети са развитието на секторите “Образование” и “Сигурност” – инвестираме в българските учители, предприемаме мерки за спокойствието на хората във всяко населено място  и насърчаваме  икономическия ръст, чрез премахване на административните тежести”, обясни зам.-председателят на ГЕРБ.

 Цветанов и испанският премиер бяха единодушни, че провеждането на реални политики е ключът към преодоляването на популизма в Европа.

Придружаван от евродепутата Ева Мейдел, която има информационен офис във В. Търново, Цветан Цветанов проведе дълга среща с българи, живеещи в Мадрид и Валенсия.  Пред сънародниците ни в Испания Цветанов посочи, че ГЕРБ ще стимулира тридетния модел, но семействата, чиито деца не ходят не училище ще бъдат лишавани от държавни социални помощи.

По време на разговора с българската общност бяха поставени редица въпроси, свързани с доходите, борбата с корупцията, административната система и здравното осигуряване в България. Цветанов подчерта, че социалният просперитет на хората също е акцент в предизборната програма на ГЕРБ.

Той припомни, че при управлението на партията безработицата намаля до 8 процента, осем милиона туристи са посетили страната ни само за последната година, а икономическият ръст достигна 3,6%, което поставя България на едно от първите места  по растеж в ЕС.

“На база на всички тези показатели е напълно реална възможността БВП на страната да достигне 120 милиарда лева. По този начин ще можем да гарантираме, че минималната работна заплата може да стане 600 лева, а средната заплата – 1500 лв. Образованието, здравеопазването и социалната политика ще бъдат водещи в ангажиментите на ГЕРБ към българските граждани както в България, така и в чужбина”, категоричен бе Цветан Цветанов. Той посочи още, че приоритет за ГЕРБ е премахването на бюрокрацията, чрез прехвърляне на тежестта от гражданите и бизнеса към администрацията.

 2010-та и 2011-та са били годините с най-ниски нива на корупция в България, но тогава ГЕРБ бе обвинявана, че създава “полицейска държава”, припомни Цветанов. Той изтъкна, че осигуряването на справедливост и сигурност за всички български граждани е друга основна цел на ГЕРБ.

 Българският евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел пък призова сънародниците ни в чужбина да кандидатстват за финансиране по европейските програми, защото по този начин могат да участват в повишаването на БВП на страната. “В миналия програмен период  България усвои 98% от полагащите й се средства по различни европейски програми. Евросредствата се одитират непрекъснато и се харчат прозрачно. България е на едно от първите места по най-малко грешки при усвояване на европарите. 7% са вече разплатените средства от новия програмен период, а страната ни е договорила 37% при средно 17% за ЕС”, заяви Майдел. Тя призова българите в Испания да дават мнения и препоръки по предизборната програма на ГЕРБ, която е публикувана в сайта на партията.

Към срещата с българите в Испания изненадващо се присъедини и председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни. Той благодари на Цветан Цветанов и Ева Майдел, че се срещат с българската общност в Мадрид точно в сградата на парламента. “Горд съм, че тази среща се провежда в този дом на Европа. По този начин всички заедно доказваме силата на обединена Европа. Продължавайте да работите за хората и техните проблеми”, каза Таяни. ГЕРБ винаги се среща с хората очи в очи и търси решение на проблемите им, защото само с действия може да се пребори популизма, каза Цветанов.

В Испания Цветан Цветанов проведе работна среща и с бившия президент на област Валенсия и сенатор в парламента на Испания Алберто Фабра. Фабра сподели пред него и Ева Мейдел впечатлението си, че българската общност във Валенсия е силно изразена и добре сплотена.  Сенаторът пое ангажимент за срещи с общността и заяви, че ще помогне за разрешаването на проблеми, които срещат българите там.

С генералния секретар на Парламентарната група на Испанската народна партия Хосе Бермудес Де Гастро Фернандес бе друга от срещите на Цветан Цветанов и Ева Мейдел. Цветанов призова да се засили комуникацията между националните парламенти на България и Испания във връзка с предстоящото председателство на ЕС, което предстои да поеме България през 2018 година. “Трябва да си помагаме и да работим в интерес на гражданите, без значение къде живеят и работят те“, заяви Цветанов.

Проблемът с мигрантския поток и засилената охрана на външните границите на евросъюза бе тема на разговор и при работна среща между Цветанов и председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер. 

Манфред Вебер прояви интерес към срещите, които Цветанов проведе в края на януари в САЩ, в рамките на Молитвената закуска при президента Доналд Тръмп. Цветанов и Вебер обсъдиха предизвикателствата пред страните-членки на ЕС и нуждата от подобряване на трансконтиненталното сътрудничество между Европа и Америка по темата “Сигурност”.

Поздравления за постиженията си като министър на МВР Цветанов получи от вътрешния министър на Испания Хуан Игнасио Зойдо. Той припомни, че българският политик бе удостоен с отличието “Сребърен кръст за заслуги на Гражданската гвардия на Испания” от министъра на вътрешните работи на Кралство Испания през 2014 година и "Бял кръст за заслуги към испанската полиция" от министъра на вътрешните работи на Кралство Испания през 2005 година.

В рамките на Конгреса на Испанската народна партия в Мадрид Цветан Цветанов се срещна и с испанския министър на образованието, спорта и културата Индиго Мендес Де Виго, с когото обсъди акцентите, които в програмата си ГЕРБ поставя върху тези сфери.