Патриархът връчи орден „Св.Иван Рилски“ първа степен на митрополит Николай

Новините

12-02-2017, 16:15

Снимка:

Пловдивска митрополия

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Нова архиерейска митра дариха свещеници и служители от Пловдивската епархия

Пловдивския митрополит Николай  бе награден от патриарх Неофит с орден „Св. Иван Рилски“ първа степен с енголпие и кръст. Това стана в края на Архиерейската съборна света литургия в митрополитската църква „Св.Марина“ в деня, когато се навършват 10 години от интронизацията на владиката.

„За 10 години служение Вие сте принесли богат плод и основа, на която ще доизграждате", заяви в приветствието си към митрополит Николай патриарх Неофит. Пловдивският владика бе  награден с орден - „Св.Йоан Богослов“ от Украинската православна църква. 

Нова архиерейска митра дариха свещеници и служители от Пловдивската епархия.  Служебният премиер проф. Огнян  Герджиков и  омбудсманът Мая Манолова изпратиха поздравителни адреси до пловдивския владика.

Митрополит Николай подчерта, че приема наградите и поздравите не като: “славославене на мен, малкия човек, а за да възвеличим заедно Бога. Да се поклоним и възпеем  св. Лука, който живее в нашия град с частица от неговите мощи “. Той заяви: „Обещавам никога да не изоставя и предам светата православна вяра и църква“. Заяви, че прощава на всичките си критици и се моли за тях,  и каза, че „тези, които оскърбяваха и хулеха,  са нищожно малцинство“.

Дядо Николай  сравни отношението към християнството днес с времето на първите християни, когато те са били хвърляни на лъвовете. Той благодари и на мюсюлманското вероизповедание, като подчерта, че мирното му съжителство с православието в епарахията е от много време.

На светата литургия присъстваха много миряни, духовни лица от посестрими на българската църкви, бившият и премиер Симеон Сакскобургготски, областният управител Здравко Димитров, кметът Иван Тотев, бригаден генерал Явор Матеев.