Психолози от Южна България се събраха на работна среща в Пловдив

Мисия Пловдив

14-02-2017, 09:42

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На срещата бе коментирана и необходимостта от правила за регулация на професията

Над 150 психолози, психотерапевти, социални работници, педагогически съветници, училищни психолози и студенти по психология взеха участие в най-големия по рода си семинар в град Пловдив. Дружеството на психолозите в Република България и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ събраха на едно място практикуващи специалисти и изучаващи психология студенти от Пловдив и Южна България.

Основен водещ на работната среща бе д-р Пламен Димитров – председател на УС на ДПБ.

Психолозите се запознаха с актуалните международни и национални стандарти и практики, обсъдиха въпроси, свързани с управлението и развитието на професионалната си практика, обмениха опит и координати, и получиха методически указания в основни сфери от професионалната практика на психолога.

На срещата бе коментирана и необходимостта от правила за регулация на професията, а също бе разгледан Проект за устройството, организацията и дейността на съсловната организация на психолозите и условията за упражняване на професионална психологическа дейност и отговорността за нарушаване на професионалната етика.

Повдигнат бе и въпросът за Закон, регламентиращ професията „Психолог“, какъвто има в страните от ЕС, но какъвто в България в момента няма.

Бе предложено създаване на Камара на психолозите, която да има своя структура и да следи за спазването на правата както на практикуващите психолози и психотерапевти, така и на техните клиенти.