Днес отбелязваме Международния ден на децата болни от рак

Общество

15-02-2017, 06:10

Снимка:

youtube/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Омбудсманът и Ненчо Балабанов обличат пижами в подкрепа на децата болни от рак

Всяка година у нас между 150 и 200 деца чуват тежката диагноза

На 15 февруари, по целия свят, се отбелязва Международният ден на децата, болни от рак. Дори за опитните педиатри често пъти е трудно да открият онкологични заболявания при децата, предупреждават специалисти. Именно поради тази причина родителите трябва да бъдат особено внимателни към здравето на чедата си. Колкото по-рано бъде установена диагноза, толкова по-надеждни и благоприятни са прогнозите.

Обикновено децата, заболели от рак, се изморяват лесно, чувстват се апатични и отпаднали; при някои могат да се появяват болки в главата или в други части на тялото. Съществуват над 200 различни форми рак, който може да се развие практически в целия организъм. При децата най-често се среща левкемията (тоест рак на кръвта).

Според медицинските статистики, ежегодно в света 200 000 деца заболяват от рак, а около 100 000 умират от коварната болест, най-вече защото нямат възможност да се лекуват...

Около 70% от малките пациенти оживяват, благодарение на съвременните методи за лечение, а още приблизително 20% биха могли да оцелеят, но умират, поради липса на средства, донорска кръв и квалифицирана медицинска помощ. Международният ден на децата, болни от рак не е ден на отчаяние, а празник на надеждата и победата за малки и големи, лекари и здравни работници, родственици и близки на преборилите се, и борещи се заболели, както и на всички онези хора, които не са безразлични към чуждото нещастие.

Всяка година у нас между 150 и 200 деца чуват тежката диагноза. Международният ден на децата, болни от рак ще бъде отбелязан днес с пижамено парти организирано от омбудсманът Мая Манолова и Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Целта на инициативата е да се привлече вниманието на обществеността и отговорните институции към проблемите на децата, болни от рак, като наблегне и на факта, че по време на лечението им те прекарват дълго време по пижами в болничните стаи. Празникът ще почете смелостта, издръжливостта и силата на децата и юношите, борещи се с тежката болест.

Събитието ще се проведе от 11.00 часа в Клуба на омбудсмана, ул. „Георг Вашингтон“ № 22,  ет. 5.
Официални гости са представители на правителството, неправителствени организации, малките артисти от Националния дворец на децата.
Актьорът Ненчо Балабанов ще прочете специална приказка, посветена на борбата на децата с болестта. Седемгодишната Иванина Атанасова ще дари разкошната си коса за направата на перука за дете с онкозаболяване. Всяко дете ще получи и играчка от Българския Червен кръст.