Трифон Зарезан в Генерал Тошево

С много музика и настроение бе отбелязан празникът

Веселието през празничния ден започна с музика и хора още от сутринта. След като майсторите – винари се събраха пред  НЧ „Светлина – 1941”, те се отправиха към дома на бай Жельо, където се състоя ритуалът по зарязването и обявяването на най-добрите вина. В него се включиха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, заместник-кметът Георги Георгиев.

Празникът започна с приветствия на кмета и зам.-кмета, които пожелаха на всички присъстващи здраве и берекет. Както повелява традицията, двамата кметове заедно със стопанина зарязаха плодородните лози пред добруджанката къща и поляха с вино асмата, за да роди и тази година хубаво грозде.   Програмата продължи с обявяване на призьорите в конкурса за най-добро домашно вино. В изключително оспорваната надпревара тази година се включиха 37 вина. Четиричленно жури определи най-добрите, като в синхрон енологията гроздовите елексири бяха разделени на три категория – червено, розе и бяло. Наградите бяха връчени лично от кмета на общината Валентин Димитров.

За винар на година бе определен Николай Костов.

За допринасяне на празнична атмосфера и добро настроение на присъстващите се погрижиха самодейците от НЧ "Иван Вазов", кв. Пастир.

Отбелязването на празника завърши с вити добруджански хора.