Трюдо: Канада и ЕС трябва да поведат международната икономика

Министър-председателят на Канада смята, че целият свят би имал облага от силен Европейски Съюз

Джъстин Трюдо заяви пред Европейския парламент, че Европейският съюз е несравним модел на подражание за мирно сътрудничество в реч, която подчерта отдалечаването му от политиката на новия президент на Америка Доналд Тръмп, както и от Великобритания, информира Ройтерс.

„Вие сте важен играч в преодоляването на предизвикателствата, пред които сме изправени колективно като международна общност“, подчерта той пред Европейския парламент. „Наистина, целият свят печели от силен ЕС“, поясни канадският премиер. "Ефективен европейски глас на световната арена е не само желателно, но и съществен елемент, смята той. Ние знаем, че в тези времена трябва да изберем да водим международната икономика", продължи премиерът.

"Ако постигнем успех, CETA ще се превърне в модел за всички амбициозни, бъдещи търговски споразумения. Ако не го постигнем, това може да бъде последното. Това е важен момент за нас", изтъкна той. Според него това споразумение е в полза за всеки.

Вчера Европейският парламент прие споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. Сега парламентите на страните членки трябва да го ратифицират.