За изборите ЦИК регистрира 13 партии и 9 коалиции

Александър Андреев: Срещу машинното гласуване имаше една жалба

В последните няколко дни ЦИК прие решения за обществената поръчка за машинно гласуване и за предоставянето на медийни пакети на партии, коалиции и независими кандидати. Партиите и коалициите могат да получат до 40 хиляди лева, а независимите кандидати - до пет хиляди лева, медийно време. Тези медийни пакети се предоставят по ред от предходни избори, каза пред журналисти днес Александър Андреев, член и говорител на Централната избирателна комисия, информират от БТА.

Срещу машинното гласуване имаше една жалба от фирма. Тя е била гледана във ВАС и делото е прекратено. В отхвърлената за разглеждане жалба се посочва, че не е спазен срокът за обикновена обществена поръчка, каза Камелия Нейкова, член и говорител на ЦИК.

Образуването на секции в болници, затвори и на кораби също е решено от ЦИК. Поредността на номерата на партиите в листите ще се реши чрез жребий на 22 февруари. ЦИК прие нова чернова за определяне на преференциите, която да облекчи работата на секционните избирателни комисии, допълни Андреев.

След като ЦИК регистрира Движение "Презареди България", регистрираните за парламентарните избори партии стават 13, а коалициите си остават девет. В РИК има регистрирани общо 21 инициативни комитета в общо 13 РИК, най-много - пет инициативни комитета, са регистрирани 23-та РИК в София.
Към коалицията "Обединени патриоти" се присъедини и партията "Средна европейска класа", каза Александър Андреев.
Две неправителствени организации са подали досега заявления за наблюдатели на изборите с общо 11 души, но срокът не е изтекъл, съобщиха говорителите на ЦИК.

Общият брой жалби и сигнали срещу решения на ЦИК са 15. ВАС е потвърдил пет решения на ЦИК, три решения на ЦИК са отменени и са върнати за ново произнасяне - има и висящи производства. Сигналите на хората, които се жалват от злоупотреба с лични данни, са само два, но вероятно има други в Комисията за личните данни, където, всъщност, те трябва да се подават. Според Камелия Нейкова там са подадени само четири жалби.

През интернет на страницата на ЦИК са подадени 8960 заявления за гласуване в чужбина. Най-много са от Турция, Великобритания и Испания. През МВнР има подадени още 92 заявления. Срокът за подаване на тези заявления е 28 февруари, каза Нейкова.

Има заявен интерес на фирми за доставка на съоръжения за машинно гласуване, казаха говорителите на ЦИК, като посочиха, че изразеният вчера от членове на кабинета песимизъм относно успеха на машинното гласуване вероятно е по информация от предходен период. "Независимо от изхода на тази процедура, няма да настъпи нито трагедия, нито всеобща народна радост - всеки българин ще може да гласува", каза Цветозар Томов, член и говорител на ЦИК.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен