Томас Райндл, председател на ОС на Виена: София води два на нула пред Виена

Той посети за първи път София в рамките на „Дните на Виена”

Истински зелен град не съществува в единствено число, затова са необходими усилията на всички. Това каза Томас Райндл – председател на Общинския съвет на Виена. Той посети за първи път София в рамките на „Дните на Виена”, организирани от „Ойроком-ПР” и бе основен говорител на съпътстващата конференция.
„Дните на Виена” в София са продължение на диалога и сътрудничество между двата града. Работата на експертно ниво показа, че проблемите и предизвикателствата пред големите градове и столици са общи и с общи усилия ще може да се справим. Много държим на това, да се развият средно и дългосрочни проекти на двете общини и затова важна част от концепцията на „Дни на Виена” са съвместните експертни семинари. Именно работата на добре подготвени и образовани специалисти в София показа наличието на ясни приоритети за развитието на града“, каза той.
София и Виена си сътрудничат в областта на екологията, управлението на отпадъците, транспорта, градската мобилност, културата и управлението на музеите. Това бяха и основните теми на конференцията в два от „Дните на Виена“. Освен от проучванията и докладите на експертите от двата града Томас Райндл споделя, че е впечатлен от озеленените пространства на София. „Въпреки че зимата не показва все още пълната им красота, но се вижда пейзажа и средата на града. София води два на нула пред Виена, защото София е на 500 м надморска височина, а Виена е на 100 м. Имате си и планината Витоша с височина от почти 2300 м, докато Виенската гора не достига и 1000 м“, казва с усмивка председателят на Общинския съвет на Виена и добавя – „Зеленият град се постига с много работа“.
„Образованите хора, с които имах срещи на семинарите в София, са много важен фактор за развитие на зелените политики и намирането на решения за предизвикателствата пред околната среда. От срещите си виждам, че София работи и има амбициозни цели в тази област. И резултати вече имате при управлението на отпадъците. След посещението на кмета на София Йорданка Фандъкова във Виена и разговора й с нашия кмет Михаел Хойпл, обменът на ноу-хау стана още по-интензивен в тази област“, посочи също Райндл. По думите му поддържаме интензивен обмен на добри практики на ниво община и се учим един от друг: „За в бъдеще ще става все по-важно да се задълбочава диалогът помежду ни, за да можем правилно да разберем и да реагираме на предизвикателствата на времето“.