За първи път на българска сцена – дует орган и пиано

Мисия Пловдив

17-02-2017, 07:50

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Сред впечатляващата програма особено интересно за публиката ще е изпълнението на Сонатата за пиано и орган

За първи път в музикалния ни живот АМТИИ ще представи събитие, което изявява пианото и органа като ансамблов дует.

В концерта „Клавирни диалози“ Албена Димова-пиано и Надежда Кузманова-орган ще представят на публиката програма с произведения на Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Клифорд Демарест, Велислав Заимов и Франсис Пуленк.

Концертът е резултат на осъществяващия се вече няколко години в АМТИИ-Пловдив клас по орган. „В исторически план съвместното музициране на двата най-големи инструмента датира от началото на 20 век, но дори и сега, във времето на електронните модификации, срещата им на сцената е спорадично явление, отнасящо се по-скоро към екстравагантните съчетания без изяснена жанрова принадлежност и без достатъчно музикална литература“-подчертава проф. Албена Димова.

Сред впечатляващата програма особено интересно за публиката ще е изпълнението на  Сонатата за пиано и орган от Велислав Заимов.  Произведението е създадено специално за настоящия концерт и най-вероятно ще се окаже първото българско произведение за подобен дует. Според самия композитор предизвикателството е  в слушателите да се остави впечатлението, че сонатата е предназначена именно за този състав и не би било удачно да се „аранжира“ за какъвто и да било друг.

Концертът „Клавирни диалози“ ще се проведе на 26 февруари, неделя, от 11.00 часа в зала АМТИИ-Пловдив.