Деца и възрастни в неравностойно положение ще гледат безплатно операта „Тоска“

Утре от 17,00 часа в Държавна опера Стара Загора

Утре от 17,00 часа 106 деца, юноши и възрастни от социални домове и дневни центрове в Стара Загора ще бъдат зрители на операта „Тоска“ от Дж.Пучини в Държавна опера-Стара Загора при вход свободен. Със съдействието на Община Стара Загора - отдел „Здравеопазване и социални дейности“ и специално на д-р Антония Тодорова, началник на отдела, Операта за втори път реализира проект за хора в неравностойно положение.

Първият път бе на 4 ноември миналата година с постановката на операта „Мадам Бътерфлай“ от Дж.Пучини. Тогава над 140 деца, юноши и възрастни от социалните домове посетиха събитието - присъстваха на подготовката за спектакъла,запознаха се на място с възможностите на сцената, както и с полагането на грим, изработването на прически и поставянето на перуки, разгледаха декорите, присъстваха на демонстрация на художествено осветление, разгледаха всички зали в Операта и шивашкото ателие.

„Тоска” е романтична драма, изпълнена с бурни страсти - и любовни, и политически, както и със силни театрални ефекти. Това позволява на творческия екип да разгърне своите творчески фантазии. Компилация от традиционни изразни средства и съвременните постижения на новите технологии оформят триизмерно мястото на сценичното действие в този спектакъл. В ролята на Флория Тоска публиката ще види младата и талантлива Велина Божилова от Стара Загора. Тя завършва Музикалното училище в родния си град с тромпет и пиано, с оперно пеене започва да се занимава от 15-годишна. През 2011 година е приета в Националната музикална академия в София, където учи една година. Продължава в Musikhochschule Lubeck, Германия.