Чепеларе е производител № 1 на ски в света

Славка Чакърова: „Наистина това е най-големият работодател не само за Чепеларе, но и за региона"

Родопският град Чепеларе е производител номер едно на ски в света. От местната фабрика към пазарите потеглят двете най-големи марки за дълго бягане и алпийски спорт. Предприятието е и водещ работодател в Смолянска област, съобщава  БНТ2.
До момента в завода в Чепеларе са инвестирани над 62 млн. лева. Той осигурява препитание на над 10% от трудоспособното население на родопското градче.
Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: „Наистина това е най-големият работодател не само за Чепеларе, но и за региона. През миналата година броят на работниците варира между 500 и 600 в зависимост от натовареността. Скипроизводството е със сезонен характер. Обикновено се произвеждат ски от април до октомври.“
Фабриката в Чепеларе има над 30 годишна история. През 2008-а година предприятието е придобито от финландска корпорация. Произведените тук ски заемат дял от 24% от световното  производство.
Само през миналата година фабриката в Чепеларе е произвела над 615 000 чифта ски.
Александър почива със семейството си в Чепеларе. Тъй като е запален скиор, вече е посетил местната фабрика.
Александър: „Все пак е някаква гордост. Доста известни марки ски се правят тук. Единственото, което разбрах като недостатък, не мога да си купя директно от тук ските. Те първо се изнасят и после може да си ги купиш.
– Вашите ски, доколкото виждам, са произведени в България. Знаете ли?
– Ами произвеждат ги, но като цяло те са много висок стандарт. Моите са малко по-ретро. Надявам се да си взема по-нови. Високият клас, който аз карам, 1500 лева не мога да дам за ски.“
Туризмът и дървопреработването са другите основни отрасли, които дават живот на икономиката в Чепеларе.