Памет за Левски

Учениците получиха своите първи читателски карти

В обявената 2017 за Година на Левски, Регионална библиотека „Дора Габе" стана част от многобройните инициативи, засвидетелстващи почитта ни към националния герой на България. На 16 февруари  по повод 144 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски се проведоха литературни утра с ученици от добрички училища, съобщават от РБ "Дора Габе".

 В интерактивния кабинет на библиотеката учениците от IV а клас и техните гости малчуганите от I г клас на СУ „Димитър Талев”, изгледаха подготвената от г-жа Росица Божилова презентация, проследяваща житейския път и святото дело на Апостола. Децата се запознаха и обогатиха своите знания за Дякона, като научиха за семейството му, за псевдонимите, за личните му качества, и за революционната му дейност. Големите ученици демонстрираха своите знания в стихотворна форма, рецитирайки „Песен за Апостола” от Асен Босев и други стихотворения, посветени на националния ни герой. За малките си приятели, четвъртокласниците бяха подготвили забавни игри. Участниците разделени на отбори, подреждаха пъзели с ликове на Левски, отговаряха на въпроси и решаваха кръстословица, свързани с живота и делото на великия българин. В края на срещата всеки първокласник получи книжка за оцветяване свързана с Васил Левски. Всички заедно изпяха песента „Дяконе”.

 По-късно, в Стаята на приказките, библиотечен специалист запозна учениците от I а клас на СУ „Св. Климент Охридски” с живота и делото на Васил Левски. Децата обогатиха знанията си за Дякона, научиха подробности за семейството му и средата, в която е отраснал. Прочетени бяха легендите „За лъвския скок”  и „За сламения кош и за кучето Левчо” от книгата на Христина Стоева „Легенди и предания за Левски”. Ученици рецитираха известното стихотворение „Обесването на Васил Левски” от Христо Ботев. Децата разгледаха и произведения, посветени на Левски, експонирани във витрина.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен