Т. Петкова: ГЕРБ стабилизира енергетиката, ще надграждаме постигнатото

Петкова акцентира, че за ГЕРБ управлението на страната не е самоцел, а отговорност

"В програмата на ГЕРБ е заложено надграждане на постигнатото в сектор “Енергетика”, защото вече успяхме да стабилизираме сектора. ГЕРБ няма друга цел, освен пoбедата." Това каза бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова по време на Петата национална политическа академия на Жени ГЕРБ, съобщава пресцентърът на ГЕРБ. “Властта се дава от народа, ние не сме като нашите опоненти, които използват всякакви възможности да се промъкват във властта, без да са спечелили избори”, посочи тя.

„Заварихме енергийния сектор обременен, с много тежки финансови проблеми, когато го поехме през 2014 година. БСП тогава очакваха енергиен апокалипсис, бяха сигурни какво ни оставят. Този препъни камък бе 1 млрд. и 500 млн. лева задължения. Един сектор, в който никой на никого не плащаше дължимото и сумите се трупаха. В един момент това започва да влияе пряко и на техническото състояние на системата“, уточни Петкова. По думите й, финансовото стабилизиране не е било лека задача, но са направени редица промени, които са дали възможност на сектора да се съвземе. "Енергийният сектор е стабилен във финансов и в технически аспект и това бе отразено в доклада на Световната банка“, подчерта Теменужка Петкова.

Според бившия енергиен министър ГЕРБ има държавническо мислене, което гледа в перспектива. “Така се гарантира сигурността на страната ни. Спазвайки програмата на ГЕРБ ще имаме държавна енергетика, която е на печалба, защото работим честно и почтено, в полза на всички граждани, а не обещаваме неща, които знаем, че няма как да бъдат изпълнени“, каза бившият министър на енергетиката.

“Предвиждаме изготвянето на законодателни промени, свързани с въвеждане на пълна либерализация на пазара на електроенергия и газ, съобразени с доклада на Световната банка. Включили сме социални мерки за борба с енергийната бедност. Либерализацията на пазара ще доведе до ползи за всеки един битов потребител. Ще бъдем клиенти, което ще ни гарантира по-добро отношение. Сега нямаме избор. В програмата ни са залегнали и специални мерки за хората от уязвимите групи – тези с крайно намалена трудоспособност например, както и хората, които живеят под и близо до прага на бедност“, допълни Петкова.

По време на срещата стана ясно, че за да бъдат намалени значително разходите за електроенергия, то трябва да се има предвид поемането на дългосрочния ангажимент – енергийната ефективност на сградите. „Няма по-добра трайна мярка в борбата с енергийната бедност от намаляването на разходите на всяко домакинство. Санирането намалява разходите за топлинна енергия. Това е общоприета европейска практика, която работи“, подчерта Петкова пред дамите от ГЕРБ.

Изграждането и въвеждането в търговска експлоатация на междусистемни газови връзки с Гърция, Сърбия и Турция е друг от начертаните приоритети в политическата програма на партията.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен