Старозагорци се преклониха пред паметта на Апостола

Актьорът Ивелин Керанов и третокласници от СОУ „В.Левски" изнесоха поетичен рецитал, посветен на героичното дело на Левски

Въпреки дъжда стотици старозагорци днес сведоха глави пред делото и паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Цветя и венци положиха пред паметника му признателни граждани. Сред тях бяха областният управител на Стара Загора проф. Веска Шошева и председателят на общинския съвет Емил Христов.
Общоградският ритуал, по повод 144-та годишнина от обесването на великия син на България, започна със заупокойна литургия, отслужена от Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян в катедралния храм "Св. Димитър". В словото си владиката нарече Левски "най-яркият и безспорно най-силният образ в новата ни българска история", като подчерта, че "моралът и достойнството на един народ се градят на неговата история". Той припомни още, че дякон Игнатий е възпитан в християнската религия и до последния си час Апостолът на свободата остава убеден християнин. "Ако в една епоха липсват силни и ярки личности, тя възкресява и издига такива от миналото", каза още митрополитът.